Menu

Студентски стандард

Питања смештаја и исхране студената на целом Универзитету у Београду поверена су установи „Студентски центар Београд“. На сајту www.sc.rs можете да прочитате више о свему везано за општа питања, а овде ћемо посветити пажњу оним деловима који нам, као студетнима Биолошког факултета, посебно провлаче пажњу.

Смештај у студентским домовима диван је начин да се здружите са најширом масом колегиница и колега који су, као и ви, Београд одабрали за свој почетак стручне каријере. Осим тога, то је и прилика да се уштеди на трошковима смештаја. Наравно, као и све погодности које већим делом плаћа држава – резервисан је за студене који се финансирају о трошку државног буџета. Можете конкурисати сваке године у којој сте на буџету, а референт Службе за студентска питања једина је особа на нашем факултету која ће вам моћи дати одговоре на конкретна питања (што се општих услова конкурса, документације и критеријума доделе тиче – већ сте, с добром намером, упућени са сајт „Студентског центра“). На нашем факултету мало је лакше добити дом ако сте девојка, а домови који су дељени нашим студентима који остваре право смештаја су:

1) Студентски град – вероватно најпожељније место за живот, које има преко 4.500 места у дво-/тро-/четворокреветним собама и све неопходне пратеће садржаје у оквиру великог, обезбеђеног комлпекса који се простире на преко 10 хектара површине на Новом Београду, где је настјао 1949-1955. као трећа по реду грађевина у Београду „с оне стране реке“ (одмах после зграде Централног комитета КПЈ и Хотела „Југославија“). Поседује велику мензу, дом културе, библиотеку, читаонице, пошту, сопствену телевизију, амбуланту, културно-уметничко друштво, параклис, комерцијалне ресторане, кафие и продавнице мешовите робе, ТВ сале, перионице веша, а свака соба има директну телефонску линију и приступ интернету.

2) Карабурма – саграђен 1978. овај дом налази се код стадиона ОФК Београда, и како кажу студенти „има душу“. Собе су потпуно опремљене и реновиране 2009. уочи Универзијаде. Дом садржи мензу, вешерницу, амбуланту, салу за трибине и представе, пошту, теретану. Као мана наводе се спратна купатила.

3) Слободан Пенезић - саграђен је 1964. на Звездари и одликује га куриозитет да нема мензу.Студетни овог дома хране се у оближњем ресторану „Рифат Бурџевић“. Има веома лепо уређену спољашњост, у којој се истичу спортски терени.

4) Рифат Бурџевић - недалеко од „Пенезића“ налази се дом за који с правом тврде да има најбољу мензу. По традицији, служио је за смештај иностраних гостујућих и студената на размени, а данас се користи подједнако за смештај домаћих и страних студената.

5) Патрис Лумумба – недалеко од Новог гробља, налази се дом у који се по традицији, усели највећи број бруцоша. Купатила су спратна, а свака соба има директну телефонску линију, интернет и сателитску телевизију. Дом има и мензу, читаонице, перионице, студентски клуб, салу за стони тенис, фитнес и теретану. Први блок је један од најлепших домова, а предвиђен је само за мушкарце

6) Краљ Александар Први – дом у коме намамо много места, али имамо велику погодност: најближи је факултету од свих домова. Налази се код на Булевару Краља Александра, код споменика Вуку Караџићу, преко пута техничких факултета. Најстарији је студентски дом у овом делу Европе, изграђен још 1928. као изузетно лепа зграда. Подедује ресторан и комерцијални ресторан са летњом баштом, читаонице и перионицу веша.

7) Вера Благојевић - одређени број места добијамо и у овом дому, који је намењен искључиво девојкама, а налази се јако близу факултету – подно Ташмајданског парка. Станарке се хране у оближњим студентским ресторанима “Ђушина” и “Краљ Александар I”.

            Студентски ресторани такође су важан део ове приче. У Београду их има 14, а у њима се могу хранити, по дотираним ценама, сви буџетски студенти.

Списак мензи:

- „Обилићев венац“, на адреси: Обилићев венац 4,

- „Ђушина“, на адреси: Ђушина 5,
- „Краљ Александар I“, на адреси: Булевар Краља Александра 75,
- “Студентски град”, на адреси: Тошин бунар 134-151,
- “Карабурма”, на адреси: Мије Ковачевића 7,
- “Рифат”, на адреси: Милана Ракића 77,
- “Патрис”, на адреси: Љубице Луковић 1,
- “Вождовац”, на адреси: Војводе Степе 320,
- “Фармацеут”, на адреси: Војводе Степе 450,
- “Глумац”, на адреси: Булевар уметности 20,
- “Земун”, на адреси: Цара Душана 254 (Земун),
- “Агроном”, на адреси: Немањина 6 (Земун),
- “Кошутњак”, на адреси: Благоја Паровића 154,ира 33.

 

            Да бисте користили услуге Установе (а превасходно се односи на исхрану) морате имати студентску чип-картицу (EURO26/ISIC). Издаје је Установа СЦ Београд, на основу података о уписаној години на терет буџета, али постоје и варијанте ове картице за самофинансирајуће студент (не користи се за смештај, носилац нема права на бенефиције изван установе, оброци се њоме добијају по пуним ценама). Ова картица представља међународни идентификациони докемент који потврђује да сте студент, користи се као идентификација приликом уласка у објекте Центра, а пошто је њен држалац углавном платио и чланарину за EURO26 програм, може се на име картице остварити попуст код многих фирми за различите производе и услуге. Надасве важна функција картице, било да сте смештени у дому или не – јесте исхрана. Бонови су електронски, и могу се уплатити у свакој мензи, било на шалтеру, или путем терминала за самоуслуживање. Чак се може на њу приспојити и банковни рачун (ради електронског пословања и промета новца), а носиоци су такође у могућности да преко ње остваре право на осигурање.

Све конкретне информације око поступака, рокова, документације, прописа и процедура везано за права и бенефиције оствариве код Установе СЦ Београд можете добити на сајту www.sc.rs или код референта у Служби за студентска питања.

Још једна ствар коју ћемо Вам казати за крај јесте и нешто о гардском превозу. До Факултета се може доћи линијама: 19, 21, 22, 22Л, 28, 29, 41 /тролејбуси/, 31 /аутобус/ (до Студентског трга); 28, 40 /тролејбуси/, 23, 79 /аутобуси/, 2, 5, 10 /трамваји/ (До Ботаничке баште); 24, 26, 79 /аутобус/, 2, 5, 10 /трамваји/ (до Физичког факултета). Све информације о градском превозу можете наћи на www.gsp.rs. Студенти имају право на повлашћене цене превоза, једино морате имати издату BusPlus безконтактну картицу за валидацију, на коју електронски уплаћујете месечну маркицу; она се издаје уз доказ о статусу стусента у текућој школској години; више о томе на www.busplus.rs.

Сва додатна питања којa нису покривена овим прегледом могуће је поставити студенту продекану, или некоме из Студентског парламента.

 

Go to top