Menu

Едукација о онлајн сервисима за организацију, презентацију, дељење и заједнички рад

Савез студената Биолошког факултета је у сарадњи са Савеезом студената ТМФ-а и Савезом студената Београда организовао бесплатну едукацију о онлајн сервисима за организацију, презентацију, дељење и заједнички рад.

Kако је ово почетни курс, прилагођен је студентима који немају никаквог или врло мало искуства са овим сервисима. Курс је за циљ имао да упозна студенте са са овим сервисима и пружи им могућност да стекну увид у то како они функционишу, за шта се све могу користити током студирања или посла.

Курс је одржан у суботу, 30. маја  у Рачунарском центру Савеза студената Београда.

 

Сервиси који су обрађивани:

Doodle - http://doodle.com/

Prezi - https://prezi.com/

One drive - https://onedrive.live.com/

Google drive - https://drive.google.com

Trello - https://trello.com/

 

ПРВА ПОМОЋ

Чланови екипе Прве помоћи Савеза студената Високе здравствене школе струковних студија у Београду и сертификовани едукатори Црвеног крста реализовани су обуку за 27 студената Биолошког факултета у склопу сарадње наша два студентска савеза. Кроз дводневну обуку наши студенти су прошли основе пружања прве помоћи, који им свакако могу користити у свакодневном животу. 

ГОВОРИТЕ ЛИ: ГРЧКИ, РУСКИ, ИТАЛИЈАНСКИ,...?

Савез студената Биолошког факултета у сарадњи са Технолошко – металуршким и Филолошким факултетом је две године за редом почетне организовао бесплатне почетне курсеве језика за своје чланове. Школске 2012/13. године смо успели да организујемо осам курсева језика и то: енглески, грчки, руски, француски, шпански, италијански, кинески и арапски. 

На сваком од курсева је било присутно око двадесетак студента. Часови су се  одржавали два пута недељно у просторијама ТМФ-а. Предавачи су студенти Филолошког факултета, при чему на сваком курсу постоје по два предавача и ради се по књигама које су препоручене за почетне курсеве. 

Досадашња искуства су показала да је заинтересованост студената за бесплатне курсеве језика јако велика, тако да ћемо се потрудити да наставимо сарадњу и у следећим семестрима, организовањем почетних курсева, али надамо се и напреднијих нивоа. 

СТУДЕНТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ЗЛАТИБОРУ-ЛИДЕРСТВО И ЈАЧАЊЕ КАПАЦИТЕТА СТУДЕНТСКИХ ПРЕДСТВНИКА

Чланови Студентског парламента и Савеза Студената Биолошког факултета  су и ове године учествовали на традиционалној регионалној студентској Конференцији на Златибору, од  12-16 децембра 2013. године. 

Конференција окупља студентске лидере и представнике свих приватних и државних универзитета и високих школа у Србији, универзитета и високих школа земаља у региону, као и наставнике и професоре и чланове националних престваничких тела (Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Национални савет за високо образовање,...).  Овогодишња конференција је посвећена лидерству и јачању капацитета студентских представника. Учесници конференције су прошли кроз различите обуке вештина и знања (писање пројеката и пројектни менаџмент, сатављање биографије, раговори за посао, презентовање и јавни наступ).

Делегација студената Биолошког факултета је била друга по бројности на конференцији. Највећи број студената нашег факултета је прошао интезивну обуку писања пројеката и пројектни менаџмент, где су кроз писање пројекта на задату тему пролазили кроз реализацију пројектног циклуса.  Након много рада, добијени резултати су више него добри, а наши пројекти су предвиђени за реализацију у 2014. години преко Савеза студената Биолошког факултета. Предавачи који су држали пројектни циклус су пријатно изненађени учинком наших студената и неке колеге су препоручене за сарадњу са различитим невладиним организацијама, у реализацији пројеката тих организација. Сами учесници конференције су јако задовољни квалитетом организованих обука, а сарадња и дружење унутар тима наших студената је служио другим факултетима као пример! 

 

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

Савез студената Биолошког факултета заједно са Студентским парламентом Филолошког факултета, у сарадњи са Омладином ЈАЗАСА, је обележио Светски дан борбе против СИДЕ. 

Обележавање је било организовано 2. децембра 2013. године у холу Филолошког факултета, са циљем да дамо мали али значајан допринос у борби против ове болести. Под слоганом „Хајде да причамо о СИДИ“ чланови Савеза студената Биолошког факултета су делили промотивни материјал (презервативе и брошуре). Постављали смо питања колегама који су застали поред нашег штанда и уколико су тачно одоворили на питање, добијали су кондоме, а ко није знао одговоре, добијао је кондоме и брошуру! Циљ обележавања овог дана је подизање свести студената о овој болести, начинима преношења, важности тестирања и заштите од ХИВ вируса, као и правима и помоћи особама оболелих од СИДЕ.  

Од 1995. године 1. децембар се обелешава као Светски дан борбе против СИДЕ. 1985 је проглашена епидемија СИДЕ у читавом свету и данас се сматра највећом епидемијом икада. Од последица обољевања од СИДЕ је умрло више од 25 милиона људи у периоду од 1981-2007. и према проценама СЗО данас више од 33 милиона људи је позитивно на ХИВ.   

Само у Београду је до краја 2012. регистровано 2119 инфицираних, од којих је 1108 оболело, а 829 особа умрло са ХИВ-ом или од последица обољевања од СИДЕ.  

 

У Београду БЕСПЛАТНО И АНОНИМНО тестирање на ХИВ и хепатитис Б се може урадити сваког радног дана од 8-12 часова у Градском заводу за јавно здравље (Булевар деспота Стефана 54а, четврти спрат, соба 72), као и у Заводу за заштиту здравља студената Београд, у Центру за превенцију СИДЕ и полно преносивих инфекција (Крунска 57, улаз из Браће Недић 18, од 9-17 часова). 

НИЈЕДАН ЖИВОТ ИЗГУБЉЕН ЗБОГ СИДЕ-КОРИСТИ КОНДОМ! 

 

ДРУГИ СЕМЕСТАР 2013/14. У ЗНАКУ ЈЕЗИКА

Овај семестар још једном смо започели бесплатним курсевима језика које држе студенти Филолошког факултета, на другарском нам факултету ТМФ-у. Понуда кусева је највећа до сад и први пут постоје и наставак предходних курсева. Чланови ССБИФа су могли да похађају часове из енглеског, француског, италијанског, шпанског, руског, грчког, арапског, турског, јапанског и на радост великог броја студената немачког језика. Потрудићемо се да и у наредној школској години обезбедимо што већи број курсева.

„КАРИЈЕРА И ЈА“

Организатори пројеката „Каријера и ја“ у организацији Центра за развој каријере и саветовање студената су позвали Савез студента Биолошког факултета да се прикључе у његовој реализацији. У сарадњи са ССБИФ-ом организовано три предавања: Природњачки музеј – односи са јавношћу (Алексадра Савић, Природњачки музеј),  Каријера у настави (Наташа Симић, Милан Станчић, Оља Јовановић – Центар за образовање настаника, Филозофски факултет), CV и мотивационо писмо (Центар за развој каријере УБ). Сва предавања су била изузетно информативна и занимљива. Радујемо се будућој сарадњи са Центром за развој каријере.

Више о овим пројекту можете да нађете на: http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/ и https://www.facebook.com/KarijeraIJa/timeline

 

ПИСАЊЕ БИОГРАФИЈЕ И МОТИВАЦИОНOГ ПИСМА

У априлу је одржана прва од едукација које организује ССБИФ за своје чланове. Писање биографије и мотивационог писма је протекло веома успешно и весело. На практичан и једноставан начин смо представили студентима како би заправо било згодно да упакују своју биографију, како би заинтеросовали будуће послодавце.

Go to top