Menu

272. рођендан Џозефа Бенкса

13.2.

На данашњи дан родио се сер Џозеф Бенкс (рођен као Вилијам Бенкс), енглески природњак и ботаничар. Бенкс је постао познат нарочито након научно-истраживачке експедиције на Њуфаундленд и Лабрадор (1766. године), када је са 23. године објавио прве описе биљних и животињских врста према Линеу у овој провинцији (Острво Њуфаундленд и полуострво Лабрадор су од 2001. преименовани у једну провинцију - Њуфаундленд и Лабрадор). У свом дневнику забележио је и 34 врстa птица, међу којима је и велика њорка (Pinguinus impennis) која је 1844. проглашена изумрлом врстом. 

Учествовао је и у првом великом путовању капетана Џејмс Кука (1768-1771.) до обала Бразила, Тахитија и, након шест месеци путовања, до Новог Зеланда. У Бразилу је први научно описао баштенску биљку из рода Bougainvillea, названу по Куковом француском колеги Louis Antoine de Bougainville-у. На Тахитију су Бенкс и други научници из експедиције посматрали транзит Венере преко Сунца. Око 800 врста које је нацртао уметник Сидни Паркинсон појављују се у Бенсковом флорилегијуму који је публикован у 35 томова између 1980 и 1990. године. Бенкс, Соландер и Сперинг су направили прву колекцију Аустралијске флоре, описујући за науку нове врсте.

Бенкс је био председник Краљевског друштва (Тhe Royal Society) више од четрдесет година. Од Краљевске ботаничке баште направио је водећу башту у свету, захваљујући путовањима на које је слао ботаничаре како би сакупљали биљке.

Заслужан је за интродукцију еукалиптуса, акације и једног рода названог по њему (Banksia) у западне земље. Око 80 врста биљака носи његово име. 

Препоручујемо вам две књиге које за тему имају експедиције у којима је Бенкс учествовао. Прва књига, Тајанствена птица - Мартина Дејвиса, иако представља плод маште веома упечатљиво указује на штету коју је човечанство нанело свету и описује богатство које смо изгубили одкад је Бенкс угледао први пут чуда Јужног мора. Друга књига, Доба чуда – Ричарда Холмса, је сјајна групна биографија у којој је један сегмент посвећен управо Бенксу.

Go to top