Menu

Понедељак 22. септембар - Дан без аутомобила

Европска недеља мобилности (ЕНМ) је годишња кампања одрживе урбане мобилности, организована од стране мрежа градова Eurocities (која има улогу координатора), Energy-Cities и Climate Alliance, уз политичку и финансијску подршку Ервопске комисије и њеног Генералног директората за животну средину.

Циљ кампање која се одржава сваке године од 16. до 22. септембра је да подстиче локалне управе широм Европе да уводе и промовишу мере одрживог саобраћаја и да понуде својим грађанима алтернативе употреби аутомобила. Врхунац манифестације представља „Дан без аутомобила“, предвиђен за 22. септембар, када градови који учествују у манифестацији одвоје једну или више зона искључиво за пешаке, бициклисте и јавни саобраћај током целог дана.

У циљу промовисања јавног превоза и немоторизованих видова транспорта, Агенција за безбедност саобраћаја пoзвала је све запослене у државној управи да у понедељак 22. септембра, када је званични „Дан без аутомобила“, дођу и врате се са посла пешачећи, бициклом или јавним превозом, а да своје аутомобиле оставе код куће.

У оквиру обележавања „Дана без аутомобила“, у основној школи „Свети Сава“ на Врачару, 22. септембра биће одржан и ликовни конкурс за ђаке других разреда на тему учешћа у саобраћају без аутомобила.

Агенција за безбедност саобраћаја припремила је ТВ спот чија је радња посвећена безбедности бициклиста. Порука спота гласи: „Бициклисти нису сметња на путу! Поштујте бициклисте, сачувајте живот!“.

Кликните да погледате спот "Бициклисти".


Линк
ка занимљивим чињеницама зашто треба подржати бицикл као превозно средство.

Go to top