Menu

World Alzheimer’s Day 2014

Сваког 21. септембра обележава се Светски дан Алцхајмерове болести. Први пут је обележен 1994. године када су се удружења за борбу против Алцхајмерове болести и друге организације широм света ујединиле у напорима да се подигне свест о болести и њеном утицају на породицу, заједнице и нације. Болест је описао 1906. године немачки неуропатолог и психијатар Алојз Алцхајмер. У новембру 1906. године, Алцхајмер је на стручном састанку говорио о ''необичном обољењу коре великог мозга'' и представио необичну клиничку слику и неуропатолошки налаз једне болеснице.

Алцхајмерова болест је дегенеративни мождани поремећај средњег или позног животног доба који уништава неуроне и везе у можданој кори што доводи до значајног губитка мождане масе. Доводећи до постепеног, неповратног губитка памћења, способности говора, свести о времену и простору и, на крају, способности за старање о себи.

Алцхајмерова анализа из 1906. показала је да је код болесника кора мозга истањена и да постоји обилни сенилни плак - промена раније примећена само код старих особа. Третирао је солима сребра хистолошке препарате и први пут видео и описао неурофибриларно клупко - влакнасту, замршену структуру у неурону, појаву захваљујући којој ће дефинисати нову болест. Алојз за живота није сам објавио књигу, али је доста година посветио писању дела под насловом: Анатомија менталних болести. Дијагноза Алцхајмерове болести се и данас, највећим делом, заснива на истраживањима која су обављена пре више од сто година.

У свету од Алцхајмерове болести болује око 40 милиона особа, а процењује се да у Србији око 200.000 особа
има ову болест или неку врсту деменције. 

 Са платоа у Кнез Михаиловој данас ће бити организована шетња подршке особама оболелим од ове болести и њиховим породицама.

Go to top