Menu

Сат за нашу планету 2015

У протеклих осам година, Сат за нашу планету је из симболичног гашења светала у Сиднеју прерастао у највећу светску иницијативу која укључује стотине милиона људи у више од 7.000 градова из 163 земље. У Србији је прошле године акција организована шести пут иу њој је учествовао рекордан број учесника са укупно 87 градова и општина, 126 школа, бројних компанија, медија, организација цивилног друшва и појединаца.  

Сат за нашу планету 2015. ће се обележити 28. марта 20:30-21:30 по локалном времену. Све активности у Србији ће ускоро бити објављене на сајту http://www.wwf.rs/.

 

272. рођендан Џозефа Бенкса

13.2.

На данашњи дан родио се сер Џозеф Бенкс (рођен као Вилијам Бенкс), енглески природњак и ботаничар. Бенкс је постао познат нарочито након научно-истраживачке експедиције на Њуфаундленд и Лабрадор (1766. године), када је са 23. године објавио прве описе биљних и животињских врста према Линеу у овој провинцији (Острво Њуфаундленд и полуострво Лабрадор су од 2001. преименовани у једну провинцију - Њуфаундленд и Лабрадор). У свом дневнику забележио је и 34 врстa птица, међу којима је и велика њорка (Pinguinus impennis) која је 1844. проглашена изумрлом врстом. 

Учествовао је и у првом великом путовању капетана Џејмс Кука (1768-1771.) до обала Бразила, Тахитија и, након шест месеци путовања, до Новог Зеланда. У Бразилу је први научно описао баштенску биљку из рода Bougainvillea, названу по Куковом француском колеги Louis Antoine de Bougainville-у. На Тахитију су Бенкс и други научници из експедиције посматрали транзит Венере преко Сунца. Око 800 врста које је нацртао уметник Сидни Паркинсон појављују се у Бенсковом флорилегијуму који је публикован у 35 томова између 1980 и 1990. године. Бенкс, Соландер и Сперинг су направили прву колекцију Аустралијске флоре, описујући за науку нове врсте.

Бенкс је био председник Краљевског друштва (Тhe Royal Society) више од четрдесет година. Од Краљевске ботаничке баште направио је водећу башту у свету, захваљујући путовањима на које је слао ботаничаре како би сакупљали биљке.

Заслужан је за интродукцију еукалиптуса, акације и једног рода названог по њему (Banksia) у западне земље. Око 80 врста биљака носи његово име. 

Препоручујемо вам две књиге које за тему имају експедиције у којима је Бенкс учествовао. Прва књига, Тајанствена птица - Мартина Дејвиса, иако представља плод маште веома упечатљиво указује на штету коју је човечанство нанело свету и описује богатство које смо изгубили одкад је Бенкс угледао први пут чуда Јужног мора. Друга књига, Доба чуда – Ричарда Холмса, је сјајна групна биографија у којој је један сегмент посвећен управо Бенксу.

Рођендан Чарлса Дарвина

12.2.

На данашњи дан, 1809. године рођен је Чарлс Дарвин, британски научник који је поставио темеље модерне теорије еволуције. 

На дан његовог рођендана на сајту Darwin Online је доступна сва литература која је икада објављена - књиге, белешке, радови, нацрти, дневници... међу њима наравно The origin of speices и Descent of man.

Уживајте :)

Илустрација: http://www.trufflebeetles.com/

4. октобар - Светски дан заштите животиња

У току дана, 4. октобра, одвија се интернет акција посвећена подизању свести о животињама и заштити животне средине.

Све информације можете добити кликом на ЛИНК.

Подржите акцију својим учешћем, данас пишите у име животиња! 

 

 

Октобар - дани посвећени животињама

Током октобра у целом свету биће обележено неколико светских дана посвећених животињама. На самом почетку месеца, другог и четвртог октобра обележавају се два важна дана. 

Другог октобра је Светски дан домаћих животиња. Такође, другог октобра родио се велики индијски вођа Махатма Ганди који се залагао за ненасилно понашање према свим живим бићима. Често се у контексту овог Светског дана спомиње једна Гандијева реченица, која истиче да величину једног народа и његов морални напредак можемо оценити на основу тога како тај народ третира своје животиње. У знак сећања на Гандија, дан његовог рођења је проглашен Светским даном домаћих животиња. Широм планете се указује на неповољне услове које трпе неке домаће животиње и подиже свест људи у нади да могу да им се побољшају услови живота.

Четвртог октобра пажња је посвећена заштити животиња. О Светском дану заштите животиња предлажемо да прочитате текст на сајту Дома омладине.

За више информација посетите званични сајт: http://www.worldanimalday.org.uk/

 

Још чланака...

Go to top