Menu

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

Савез студената Биолошког факултета заједно са Студентским парламентом Филолошког факултета, у сарадњи са Омладином ЈАЗАСА, је обележио Светски дан борбе против СИДЕ. 

Обележавање је било организовано 2. децембра 2013. године у холу Филолошког факултета, са циљем да дамо мали али значајан допринос у борби против ове болести. Под слоганом „Хајде да причамо о СИДИ“ чланови Савеза студената Биолошког факултета су делили промотивни материјал (презервативе и брошуре). Постављали смо питања колегама који су застали поред нашег штанда и уколико су тачно одоворили на питање, добијали су кондоме, а ко није знао одговоре, добијао је кондоме и брошуру! Циљ обележавања овог дана је подизање свести студената о овој болести, начинима преношења, важности тестирања и заштите од ХИВ вируса, као и правима и помоћи особама оболелих од СИДЕ.  

Од 1995. године 1. децембар се обелешава као Светски дан борбе против СИДЕ. 1985 је проглашена епидемија СИДЕ у читавом свету и данас се сматра највећом епидемијом икада. Од последица обољевања од СИДЕ је умрло више од 25 милиона људи у периоду од 1981-2007. и према проценама СЗО данас више од 33 милиона људи је позитивно на ХИВ.   

Само у Београду је до краја 2012. регистровано 2119 инфицираних, од којих је 1108 оболело, а 829 особа умрло са ХИВ-ом или од последица обољевања од СИДЕ.  

 

У Београду БЕСПЛАТНО И АНОНИМНО тестирање на ХИВ и хепатитис Б се може урадити сваког радног дана од 8-12 часова у Градском заводу за јавно здравље (Булевар деспота Стефана 54а, четврти спрат, соба 72), као и у Заводу за заштиту здравља студената Београд, у Центру за превенцију СИДЕ и полно преносивих инфекција (Крунска 57, улаз из Браће Недић 18, од 9-17 часова). 

НИЈЕДАН ЖИВОТ ИЗГУБЉЕН ЗБОГ СИДЕ-КОРИСТИ КОНДОМ! 

 

Go to top